2012. december 5., szerda

Változások kiemelése idősorokban

Tegyük fel, hogy van egy táblázatunk, amely idősorokat tartalmaz. Ha a táblázat értékei időben viszonylag állandóak, kevéssé változnak, akkor az értékek monotonitása miatt nehezebben szúrjuk ki a megváltozott tételeket. Mert az esetek 99%-ában nem az az érdekes, ami állandó és stabil, hanem az átlagtól, a megszokottól eltérőek, a változások.


Létezik egy trükk, amivel mágnesként vonzhatjuk oda a figyelmünket a módosult értékekre. Az Excel feltételes formázását hívjuk segítségül és tekintetünk automatikusan a megváltozott adatokat fogja először észrevenni.

Vegyük példának a következőt. Van egy létszám táblánk a cégünk munkavállalóinak létszámával, részlegekre bontva. Itt szeretnénk kiemelni az időközben történt változásokat.

Jelöljük ki a táblázat második oszlopának első celláját (D5) a táblázatban (az egyes hónapok vízszintesen, egymás mellett helyezkednek el). Válasszuk a "feltételes formázás" menüt, ott pedig az "Új szabály" menüpontot.


A formázási szabály és az Excel munkalap tartalma alapján az alábbi ábrán szereplő szabályt kell létrehozni:


Fontos, hogy a C5 és D5 cellahivatkozásokból a $ jelet vegyük ki! A Formátum... gombra kattintva, majd a Kitöltés lapra navigálva válasszunk ki egy nekünk tetsző háttérszínt.Az OK gombot lenyomva a D5-ös cella háttérszíne megváltozik, ha a D5-ös cella értéke eltérő a C5-ös cella értékétől. Hogy kiterjesszük ezt a többi cellára, ismételten menjünk a "Feltételes formázás" menübe, itt válasszuk a "Szabályok kezelése..." menüpontot. Fontos, hogy közben a D5-ös cella legyen aktív!


Az alábbi ablak jelenik meg előttünk:


Az Érvényesség mezőben szereplő mezőbe kattintva lehetővé válik, hogy az egérkurzorral kijelöljük azt a tartományt, amelyre szeretnénk a feltételes formázást alkalmazni.


Az OK gombra kattintva megkapjuk a végeredményt. Azon cellák háttere lett sárga, ahol az azonos sorbeli, bal oldali szomszédos cellában szereplő értékhez képest az aktuális érték megváltozott.Természetesen nemcsak a háttérszínnel lehet játszani, hanem meg is vastagíthatjuk a megváltozott értékeket.

Szintén szemléletes, ha a változatlan értékeket "toljuk háttérbe", a betűszínük szürkére állításával (ekkor a képlet változik, a =C5=D5 kerül a szerkesztőlécbe).
0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése