2013. január 5., szombat

Excel fájl méretnövekedés

Probléma: Excel fájl mérete indokolatlanul nagy

Ha azt tapasztaljuk, hogy Excel fájlunk mérete minden ok nélkül rendkívül megnőtt, akkor annak hátterében leggyakrabban a formázás nem megfelelő használata áll. Egy Excel fájl mérete drasztikusan megnövekszik, ha a formázásnál (legtöbbször adatok kiemelése háttérszínezéssel) nem csak a megformázni kívánt területet, hanem az egész sort vagy oszlopot formázzuk. 

Míg az Excel korábbi verzióiban kb. 65 ezer sor és 256 oszlop volt, addig a 2007-es verziótól kezdődően már 1 millió sorra és 16 ezer oszlopra teszi rá ilyenkor a formázást az Excel. Ennek mentése nagyságrendekkel nagyobb tárhelyet igényel.

Megoldás: Excel fájl méretének csökkentése a formázás levételével (üres cellákról)

1. Indítsa el a Kezdőlap fülön, a Szerkesztés csoportban az Irányított kijelölés opciót (gyorsabb ha F5-öt nyom, majd Irányított opciót).

2. Üres cellák opció kiválasztása, majd Ok.

3. Kezdőlapon Szerkesztés csoportban az Összes törlése opció kiválasztása.

Klikk a képre a nagyobb méretért

4. Menjünk el az utolsó használt sor alá, jelöljük ki a sort. Majd Ctrl+Shift+le nyillal jelöljük ki az összes maradék sort.

5. Itt is használjuk a 3-as pontban leírt összes törlését.

6. Menjünk el az utolsó oszlop után és Ctrl+Shift+jobbra nyíllal jelöljük ki a többi oszlopot.

7. Innen is töröljünk mindent.

8. Más névvel mentsük a fájlt.

Excel kimutatás

Amennyiben Excel kimutatást is tartalmaz a fájlunk, és már nincs szükség a benne lévő adatokra, akkor jelöljük ki a kimutatás területét és töröljük. Sok (tíz-, száz-)ezer soros kimutatás esetén excel fájlunk egyenesen fellélegzik!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése