2012. szeptember 9., vasárnap

Cash Flow

Cash Flow definíció

Adott időszak alatti pénzbevételek és pénzkiadások különbsége. Levezetés, mely megmutatja a vállalkozás készpénztermelő képességét. Megmondja, hogy honnan származik a befolyt pénz és mire kerül felhasználásra.

Cash Flow kimutatás

A pénzügyi beszámoló részeként a cash flow kimutatás megmutatja, mennyi készpénzzel rendelkezik a vállalkozás. Elkészítése hozzátartozik az üzletmenethez, segítségével lehet nyomon követni a a vállalkozásba befolyó és kimenő pénzáramokat.
A vállalkozás vezetői ebből nyerhetnek számszerűsített információkat korábbi döntéseik pénzállományra gyakorolt hatásáról. Továbbá megmutatja, hogy a pénzbevételek fedezetet nyújtanak-e a vállalkozás működtetésére.

Logikailag 3 fő részre osztható a cash flow a pénzáramok keletkezése szerint:

  1. Operatív cash flow (a vállalkozás normál üzletmenetéből fakadó pénzmozgások)
  2. Befektetési cash flow (beruházási tevékenységhez kapcsolódó)
  3. Pénzügyi cash flow (finanszírozással összefüggő pénzáramok pl. hitelek, kamatok, osztalékok)


A kimutatást 2 módszer szerint lehet elkészíteni. Bár a megközelítési mód különböző, az eredménynek ugyanannyinak kell lennie.

  • Direkt (A pénzeszközöket növelő pénzmozgásokból levonjuk a pénzeszközöket csökkentő üzleti ráfordításokat.)
  • Indirekt (Kiindulási alapnak valamely számviteli eredmény kategóriát tekintjük, amit korrigálunk azokkal a tételekkel, amelyek az eredmény nagyságát ugyan befolyásolják, de nem járnak pénzmozgással.)

Cash Flow előrejelzés

Rendkívül fontos az üzleti eredményesség szempontjából, hogy azonosítsuk azokat a pontokat, ahol a cash flow negatívba megy át. Minden vállalkozásnak tisztában kell lennie pénzügyi helyzetével, főleg ha a rendelkezésre álló pénzről van szó.

Tulajdonképpen miről is szól egy cash flow terv? Igazából ez egy becslés arra vonatkozóan, hogy milyen bevételeink és kiadásaink lesznek, mindez az idő függvényében. Ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy a vállalkozás tulajdonosai/vezetői képesek legyenek eldönteni, hogy jó irányba mennek-e a dolgok. (Lehet bármilyen csodálatos az üzleti stratégia, ha az nem jár együtt készpénztermelő képességgel, a vállalkozás halálra van ítélve!)

Egy cash flow előrejelzés a következő hetek, hónapok, évek (kritikus esetben napok) pénzáramainak összegzése. Vannak rendszeresen és egyenletesen felmerülő, és vannak csak bizonyos időszakokban jelentkező események. A jó előrejelzés figyelembe veszi a vevők, beszállítók, hitelek, adófizetési kötelezettségek ciklikusságait. Ha jól terveztünk, akkor mindig lesz annyi pénz a bankszámlán, hogy az esedékes kifizetéseket és kötelezettségeket teljesíteni tudjuk.

Egy jó terv birtokában a felelős azonosítani tudja a kritikus pontokat, még mielőtt azok bekövetkeznének. Az ismeret birtokában meg tudja tenni azokat az intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetőek, vagy minimalizálhatóak a negatív hatások.

Cash flow terv elkészítése

A pénzforgalmi előrejelzésünk 2 fő részből áll össze. Bevételek és Kiadások. Ezt a 2 fő kategóriát kell úgy bontani, hogy a további részletező kategóriák a vállalkozásra jellemző bevételi és kiadási típusok legyenek. Például egy rendezvényszervező vállalkozásnál nem lesz jelentős a tétel az alapanyag beszerzése, de ugyanez egy termelő vállalatnál igen jelentős hányadot képvisel a költségek között. A tervezésnél a súlyának megfelelően kell megjeleníteni az egyes elemeket. Lesznek olyan elemek, amelyeket nem érdemes külön megtervezni, mivel hatásuk nem jelentős, viszont a tervezési időt növeli és az átláthatóságot rontja.

Az éves Cash Flow előrejelzés elkészítéséhez készítettem egy letölthető segédletet, itt érhető el:
Link1: Adatguru.hu - Letöltések - Cash Flow Terv sablon
Link2: Cash Flow Terv sablon
Link3: Cash Flow Terv sablon



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése