2012. szeptember 1., szombat

Összegzés Excelben feltételekkel

Az EXCEL egyik leggyakrabban használt összegző függvénye a SZUM() függvény. Ez használatos akkor, amikor egyszerűen csak össze szeretnénk adni 2 vagy több értéket, tartományt. De mi van akkor, ha az összegzést feltételhez, esetleg feltételekhez szeretnénk kötni? Erre több lehetőségünk is van, lássuk mik is ezek.

Az alábbiakban egy-egy rövid leírást adok a felhasználási lehetőségekről, a részletes ismertetők és példák az adott függvényekhez tartozó linkeken érhetőek el.

RÉSZÖSSZEG()

Egy függőleges listában tudunk pl. összegezni, átlagot, szórást, darabszámot számolni. A függvény első paramétere adja meg az összegzés módját (szum, darab, átlag, szórás, stb.). A második paraméter az a tartomány, amire szeretnénk az összegzést elvégezni.

A szűrési feltételek nem a függvény részei, helyette a második paraméterként megadott listát, tartományt kell szűrnünk.

link: Bejegyzés a RÉSZÖSSZEG függvényről a Microsoft oldalán

SZUMHA()
Egy lista, táblázat adatain végzünk összegzést 1 feltétel alapján. A függvény első paramétere a kiértékelendő tartomány. A második paraméter a szűrési feltétel. A harmadik paraméter az a tartomány, aminek az értékeit szeretnénk összegezni.

A szűrési feltétel a függvény része. Vagy direkt kifejezésként adom meg, vagy egy a feltételt tartalmazó cellára hivatkozom.
link: Bejegyzés a SZUMHA függvényről a Microsoft oldalán

SZUMHATÖBB()
Egy lista, táblázat adatain végzünk összegzést több feltétel alapján. A feltételek között ÉS kapcsolat van. A függvény első paramétere az összegzendő tartomány. A második és harmadik paraméter az első kiértékelendő tartomány és szűrési feltétel. A negyedik és ötödik paraméter a második kiértékelendő tartomány és szűrési feltétel. Legfeljebb 127 tartomány-feltétel pár használatára van lehetőség.

A szűrési feltétel a függvény része. Vagy direkt kifejezésként adom meg, vagy egy a feltételt tartalmazó cellára hivatkozom.

link: Bejegyzés a SZUMHATÖBB függvényről a Microsoft oldalán

SZORZATÖSSZEG()
Egy lista, táblázat adatain végezhetünk összesítést több feltétel alapján. A SZUMHATÖBB függvénytől eltérően nem csak ÉS kapcsolat használatára van lehetőség.

linkek:
http://www.sumproduct.com/thought/multiple-criteria
http://superuser.com/questions/97244/sumproduct-how-do-you-include-an-or-with-it




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése